Memurlukta kademe durdurma cezası gerektiren durumlar neler? İşte detaylar..
Bilindiği gibi geçtiğimiz Ekim ayında kapsamlı bir değişikliğe gidilen Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK’da öğretmenlere verilebilecek cezalar yeniden ele alındı. Cezalar ile birlikte öğretmenlik kariyer basamakları ile ilgili maddelerde yeniden ele alındı.
Bu düzenlemeden öğretmenlerin yakından ilgilendiren önemli bir husus ise kademe durdurma cezası oldu. Çünkü meslekte 10.yılını tamamlayan öğretmenin uzman öğretmen olabilmesi için, uzman öğretmenlikte 10.yılını tamamlayan yada meslekte 20.yılını tamamlayan öğretmenlerinde başöğretmen olabilmesi için kademe durdurma cezası almamış olmaları gerekiyor. Peki kademe durdurma cezası gerektiren durumlar neler?
657 sayılı devlet memurları kanununda Devlet memurlarına verilebilecek disiplin cezaları 5 başlıkta ele alınıyor. Bunlar şu şekilde ;
Uyarma Cezası
Kınama Cezası
Aylıktan Kesme Cezası
Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası
Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası
Kademe durdurma cezası gerektiren durumlar ;
Fiilin ağırlık derecesine göre memurun bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır. Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek, özürsüz/kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek, göreviyle ilgili her ne şekilde olursa olsun çıkar sağlamak bu cezayı gerektirebilir. Keza, amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak, gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek de bu cezaya hükmedilmesine neden olabilir. Ayrıca, ticaret yapmak, devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak, ayrımcılık yapmak, siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak hallerinde de verilebilir.