
Okullar zorla okuyan çocuklarla dolu.
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması okullardaki huzuru yerle bir etti. Zorla eğitim olmayacağı, çok acı tecrübelerle bir kez daha kanıtlandı. Öğretmen ve velilere göre eğitim kalitesinin, disiplinin, başarı kıstaslarının, ekran zorbalığının çok daha sorgulanır hale gelmesinin en önemli nedeni 4+4+4!..
Zorunlu eğitim süresi dünya genelinde ve özellikle gelişmiş ülkelerde ortalama 12 yıl.
Yeterince ön hazırlık yapılmadan, pilot uygulamalarla sistemi test etmeden bizde de apar topar 12 yıla çıkması biraz da bu yüzden…
Geriye dönüp bakıldığında, artılarıyla eksileriyle değerlendirildiğinde 4+4+4’ü savunan birilerini bulmak hiç de kolay olmaz.
Getirenler bile sahip çıkmıyor ama ısrarla devam ettiriliyor…
Eğitim bir sevda işidir, istemeden olmaz. Hele ki dayatma ile pozitif yönde sonuç almak hiç mümkün değil. Derslik eksikliği nedeniyle bugüne kadar en başarısız öğrenciler sınıf geçirildi, sınıf disiplini kayboldu, öğretmenlere saygı azaldı, en başarılı öğrenciler bile “hiç ders çalışmayan öğrencilerde sınıf geçiyor ve hormonlu notlarla üniversiteye gidiyorsa, ben niye enayi gibi ders çalışıyorum” noktasına geldi, çatışmalar, bağımlılıklar ve daha pek çok konuda yaşanan rahatsızlıklar zirve yaptı.
Okul disiplinini bozanların gerekçesi de hep aynı oldu: “Burada olmayı ben istemedim. Beni burada siz zorla tutuyorsunuz!..” 12 yıllık zorunlu eğitimin ayrıntıları üzerinde biraz daha kafa yormakta yarar var.
Evet 12 yıl zorunlu olsun ama bu haliyle değil!
Sosyal medya üzerinden binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen ankette 4+4+4 isteyenlerin oranı sadece yüzde 8’de kaldı!.. 5+3+3 ve 1+5+3+3’ün toplamı ise yüzde 90’nın üzerinde. Bunun anlamı şu: Dün, bugünden çok daha iyiydi!..
Abbas Güçlü
Eğitimci Yazar