Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan’dan meclisten geçen ÖMK düzenlemesi hakkında önemli bir açıklama geldi.

Geylan, Moda Park Kongre Merkezi’nde düzenlenen Sendika İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitimdeki en güncel ve tartışmalı konulardan biri olduğunu vurguladı.

Bu kanunun meclis tatile girmeden 22 maddesinin ele alındığını ve toplamda 43 maddeden oluştuğunu belirten Geylan, şu şekilde konuştu:

“Meclis açıldıktan sonra kanunun görüşmelerine devam ediliyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman başladı? 23 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından tanıtıldı ve 2023 Eğitim Vizyonu toplantısında bu noktaya ulaştık. O toplantıda Sayın Bakan, çok yakın bir zamanda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkacağını belirtti. O andan itibaren Türk Eğitim-Sen olarak şu pozisyonu aldık: ‘Öğretmenlerin meslek statüsünü yasal bir temele oturtacak, mesleğin saygınlığını ve itibarını artıracak olan bu kanuna evet diyoruz, ancak devlet memurları olarak sahip olduğumuz kazanım ve haklarımızın korunması kaydıyla.'”

Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine birçok çalıştay ve konferans düzenlediklerini dile getiren Geylan, şunları ekledi:

“Yaklaşık dört yıl süren çabalarımızın en büyük kazanımı ne oldu? Yıllardır vurguladığımız gibi, 2005-2006 yıllarında baş öğretmenlik ve uzman öğretmenlik uygulamaları başladığında şunu söylemiştik: ‘Öğretmenlerin kariyer düzenlemeleri sınavla olmamalı, çünkü sınav sadece bilgi ölçer.’ Oysa öğretmenlik, bilgiyi aktarma mesleğidir. Eğer öğretmenleri uzman veya baş öğretmen olarak atayacaksanız, esas alınması gereken kriterler deneyim, tecrübe, kıdem ve hizmet olmalıdır. Sınav uygulamasına karşı olduğumuzu defalarca ifade ettik ve bu konuda yargıya başvurduk. Şu anda meclisteki kanun teklifinde en önemli kazanımlardan biri sınavın kaldırılmasıdır. Artık öğretmenlerimizin kariyerleri, hizmet yılı esasına göre belirlenecek, bu da önemli bir kazanım.”